22.5.2020.

AUTOKINO U RIJECI

Filmsko platno ponovno se diže na riječkom parkiralištu Beretich gdje se tijekom svibnja održava novo izdanje Autokina, u organizaciji Art-kina i udruge Filmaktiv.

U Rijeku se vraća program Autokino gdje riječani, iz sigurnosti svog automobila, nakon gotovo dva mjeseca pauze, mogu ponovno uživati u čarima velikog filmskog platna.

Svibanjsko Autokino u znaku je filmskih klasika, a program na Beretichu u subotu, 9. svibnja u 21 sat otvara humoristična drama Dangube (I Vitelloni, 1953), velikana talijanske kinematografije Federica Fellinija čiju stogodišnjicu rođenja Art-kino obilježava cjelogodišnjim filmskim programom.

Naredne dvije subote u svibnju, 16. i 23. svibnja, Riječani i Riječanke iz svojih limenih ljubimaca moći će pogledati i remek-djelo francuskog novog vala Jean-Luca Godarda Do posljednjeg daha (À bout de souffle, 1960.) i legendarni vestern Sama Peckinpaha Divlja horda (The Wild Bunch, 1969.).

Kako bi se, sukladno preporukama nadležnih institucija, osigurale dodatne mjere sigurnosti u održavanju Autokina, projekcijama mogu prisustvovati isključivo posjetitelji u vozilima (najviše dvije osobe u vozilu, osim ako nije riječ o obitelji s djecom), a ostanak u vozilu obvezan je tijekom održavanja programa, uz dozvoljeno spuštanje prednjeg lijevog prozora. Kao i dosadašnjih godina, zvučni zapis bit će dostupan putem dodijeljene radijske frekvencije.

Budući da je riječ o prvom javnom programu na području grada Rijeke nakon početka krize uzrokovane koronavirusom, čiji je cilj buđenje osjećaja pripadnosti i zajedništva uz vrijedne filmove, program je za sve posjetitelje slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju.
Zbog ograničenog broja mjesta, obavezna rezervacija može se napraviti putem maila ulaznice@art-kino.org ili pozivom na broj 051/323-261 radnim danom od 10 do 14 sati, a vrijedi tek uz primitak potvrde djelatnika Art-kina. Za rezervaciju mjesta potrebno je navesti registarske oznake vozila s kojim će posjetitelji doći, broj gledatelja u vozilu i broj mobitela/telefona za kontakt. Posjetitelji izvan vozila ili unutar vozila čije registarske oznake nisu na popisu rezerviranih neće moći pristupiti Autokinu.

Rezervacije za prvo Autokino uz projekciju filma Dangube zaprimaju se od srijede, 6. svibnja u 12 sati.

U slučaju jake kiše ili nevremena, projekcija filma odgađa se za sutradan, nedjelju, 10. svibnja u 21 sati. Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina i Filmaktiva o mogućim daljnjim izmjenama u održavanju Autokina prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 i u skladu s vremenskim prilikama.

 

(Izvor: Turistička zajednica grada Rijeke)