19.2.2016.

"Marina - priča o brodu"

Čast nam je objaviti da je povodom osamdesete obljetnice porinuća broda Marina, predstavljena knjiga "Marina - priča o brodu" Julijana Sokolića.

Knjiga je to koja oslikava dugu povijest ovog broda, od njegovih skandinavskih dana do onih Lošinjskih gdje je odigrao važnu ulogu u prometnoj povezanosti, a time i razvoju otoka.

 

"Na stotinjak stranica objavljeni su tek najznačajniji momenti povijesti toga broda, no za razliku od mnogih reportaža koje su zametnute u novinskim arhivima, knjiga ostaje", kaže autor dr. Julijano Sokolić.

 

U nastavku Vam donosimo uvodne riječi...

 

 

MARINA priča o brodu

 

Odavno se brod smatra živim bićem s dušom i svim njenim hirovima, izloženog raznim vremenskim prilikama, upravljanog ljudima sa svojim vrlinama i manama, na putovanjima od nemila do nedraga. Može biti brod izgrađen od drva, ili čelika, ili stakloplastike, ili..., ali svaki reagira na svojstven način, probijajući se kroz plovidbe od porinuća do kasacije. Proniknuti u tu dušu, pokušati razumijeti njeno stanje, reagiranje na različite situacije, pravi je izazov svakome koji se primi nekog broda i nastoji objasniti, protumačiti, opisati njegove reakcije i sudbinu. Kao i kod ljudi, mnogima čitava priča stane opisno na list papira, a opet ima onih kojima ni tomovi knjiga nisu dovoljni u zapisivanju trajanja. Ovo je upravo priča o brodu koju ću nastojati približiti znatiželjnicima, a nije od onih običnih i jednostavnih, više pripada onima o kojima bi valjalo pisati knjige i knjige, pa ova je samo jedna od tih no dovoljno osebujna, da će zadovoljiti znatniji dio zanimanja čitateljstva.

Priča započinje prije osamdeset godina, u jednom brodogradilištu na sjeveru Europe, u državi Danskoj, u mjestu i luci Frederikshavn, na navozu brodogradilišta Frederikshavn Værft og Flydedock A/S, kada je 16. listopada 1935. godine položena kobilica za novi brod, brod od čelika za službu trajekta, prijevoza ljudi, vozila i tereta, između Danske i Švedske. U brodogradilištu je novogradnja nosila br. 204, a kad zaplovi dobit će ime po švedskoj kraljevni Ingrid, koja će se iste godine vjenčati za danskog kraljevića Frederika. Brod je naručilo poduzeće Göteborg-Frederikshavn Linjen, popularno Sessan- Linjen, sa sjedištem u Göteborgu, u Švedskoj.

Po doplovljenju u Jadran MARINA će svojim dugogodišnjim plovidbama povezivati kopna i otoke, luke i države, putnike sa svih kontinenata, pa će priče o brodu prerasti u legende, u svojevrsnu sagu i mit.

Tom dijelu života broda je i posvećen najveći dio ove knjige, jer još je svježe sjećanje, a mnogim je ostala u trajnoj uspomeni. Iako više ne plovi, ostala je s nama i uvijek iznova je možemo sresti i obići, diviti joj se i voljeti. Nakon osam desetljeća putovanja kroz iznimno bogatu povijest, brod MARINA doživljava svoju drugu mladost, obnovljen i promijenjene službe, gdje usidren u luci Rijeka prima goste iz svih strana svijeta, pruža smještaj i okrjepu, te doživljaj dodira s neodoljivom legendom o brodu koja traje i koja će trajati dok bude onih koji skrbe za njegovo dobro.

 


....a cijelu knjigu možete pronaći u baru Botela Marina po cijeni od 70,00 kn.

 

 

 


Fotografije